Izrada mostova i krunica

Izrada mostova i krunica
Nema komentara

Usled gubitka  jednog ili više zuba, može se izraditi fiksna zubna nadoknada. Ukoliko se radi o jednom zubu može se izraditi krunica, a kod nedostatka većeg broja zuba, izradjuje se most. Fiksna zubna nadoknada znači da se ona cementira na već postojeće zube ili implante u ustima pacijenata i da je samo stomatolog, ukoliko je potrebno, može odstraniti.

Krunice poznate i kao navlake izradjuju se na zubima gde je defekt  zubnog tkiva toliki da se ne može nadoknaditi  plombom. Zubne krunice imitiraju oblik, boju i veličinu zuba i daju mu potpuno prirodan izgled, i što je još bitnije potpuno funckionalno zamenjuju oštećeni zub.One mogu biti izrađene od metala, porcelana, bezmetalne keramike, kao i cirkonijum keramike.

Usled gubitka zuba, u ustima se menjaju anatomske strukture, dolazi do naginjanja i pomeranja zuba ka bezubom prostoru. Takođe, ti zubi trpe veći pritisak što dovodi do njihovog bržeg propadanja, narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, kvaliteta žvakanja i lepote osmeha. Zato je potrebno nadoknaditi zube mostom. Za izradu mosta potrebno je da postoji odredjen broj i raspored zdravih zuba u ustima koji mogu da nose nadoknadu. Kao i krunice, mostovi se mogu izraditi od metala, porcelana, bezmetalne keramike i cirkonijum keramike i vratiti pacijentu zdrav i lep osmeh.